forum przeznaczone dla studentów Turystyki i Rekreacji na PO
FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy
Rejestracja Zaloguj

zaliczenie WOS

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Turysci Opole Strona Główna -> aktualnosci
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pią 14:08, 16 Sty 2009 
Temat postu: zaliczenie WOS

Wtorek(20.01)
Z ZAGOSPOD.TURYST.
GODZ.9:00,
s.207-zakres materiału wykł.
test
Powrót do góry
GOŚĆ
Gość






PostWysłany: Nie 16:28, 18 Sty 2009 
Temat postu: WYKŁADY DO WOŚ

jEŚLI KTOŚ POSIADA WYKLADY DO WOŚ Z ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO TO PROSZĘ O ICH ZAMIESZCZENIE NA SRTONIE. WIELKIE DZIĘKI Smile
Powrót do góry
kucyk
czesty gość



Dołączył: 29 Lip 2007
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2

PostWysłany: Pon 20:16, 19 Sty 2009 
Temat postu:

Park narodowy obszar wyróżniający się szczególnymi wartościami przyrodniczymi Rezerwat przyrody obejmuje obszary zachowane w stanie naturalnym lub mało zmienionym - ekosystemy, ostoje i siedliska przyrodnicze, a także siedliska roślin, siedliska zwierząt i siedliska grzybów oraz twory i składniki przyrody nieożywionej, wyróżniające się szczególnymi wartościami przyrodniczymi, naukowymi, kulturowymi lub walorami krajobrazowymi. W parkach narodowych i rezerwatach przyrody zabrania się: budowy lub rozbudowy obiektów budowlanych i urządzeń technicznych, rybactwa, polowania, pozyskiwania, niszczenia lub umyślnego uszkadzania roślin oraz grzybów, zmiany stosunków wodnych, regulacji rzek i potoków, pozyskiwania skał, niszczenia gleby, prowadzenie działalności wytwórczej, handlowej i rolniczej, ruchu pieszego, rowerowego, narciarskiego i jazdy konnej, wspinaczki, eksploracji jaskiń lub zbiorników wodnych, ruchu pojazdów poza drogami publicznymi, zakłócania ciszy, używania łodzi motorowych i innego sprzętu motorowego, wykonywania prac ziemnych trwale zniekształcających rzeźbę terenu, organizowania imprez rekreacyjnych, sportowych
4. pełnione funkcje: a) urządzenia turystyczne przeznaczone głównie do obsługi ruchu turyst b) urządzenia, aparatury obsługujące różne działy gospodarki 5. czas eksploatacji: a) sezonowe urządzenia b) całoroczne charakterystyka bazy noclegowej: dynamicznie wzrasta rozwój bazy hoteli, wzrasta liczba miejsc w gospodarstwach agroturystycznych, powrót do idei schroni9sk młodzieżowych, standard oferowanych usług w Polsce jest dalej za niski, rozwój ekoturystyki (obszary chronione), uboga baza noclegowa dla turystów zagranicznych (w wielkich miejscowościach), brak przystosowania obiektów dla osób niepełnosprawnych, najwięcej miejsc noclegowych: woj. Mazowieckie, małopolskie, wielkopolskie, zachodniopomorskie, śląskie, dolnośląskie, warmińsko-mazurskie obiekty, które zaliczamy do bazy noclegowej: hotele, pensjonaty, domy wycieczkowe (domy pielgrzymkowe), domy turysty, schroniska, schrony turystyczne, schroniska wysokogórskie elementy zagospodarowania gastr. w podst obiektach turyst: hotele: restauracje, bar, bufet, kawiarnia, pensjonaty: sala, jadalnia, bufet, domy wycieczkowe: bufet lub bar samoobsługowy, kawiarnia, jadłodajnia, domy turysty i hotele tur.: restauracje z ograniczoną liczbą dań, kuchnia, bar samoobsługowy, kawiarnia, klub, motele: restauracja lub bufet, sala konsumpcyjna, kiosk, klub Baza towarzysząca, zadania: zaspokojenie potrzeb turystów zakresie: informacji o danej miejscowości i regionie, usług podstawowych i specjalistycznych związanych z uprawianą formą turystyki, kultury i rozrywki, sportu i rekreacji czynnej i biernej urządzenia informacyjne: punkty informacji turystycznej, biura informacji turyst. Sposoby oceny stanu bazy gastronomicznej: W1 liczba miejsc konsumpcyjnych na 1000 mieszkańców stałych W2 stopień zaspokojenia potrzeb stałych mieszkańców wyrażony stosunkiem W1 do normy obowiązującej w danym regionie W3 liczba miejsc uwolnionych dla ruchu turystycznego czyli miejsc stanowiących nadwyżkę w stosunku do zapotrzebowania na miejsca konsumenckie stałych mieszkańców danego regionu Pasmowy układ zabudowy nadmorskiej: I strefa turystyczna – pas lądu ciągnący się wzdłuż brzegu o szer 2km, obejmuje plaże oraz tereny wydmowe i leśne, II strefa turystyczna – pas wybrzeża o szer do 10 km znajdujący się w zasięgu klimatu morskiego, zaplecze ruchu turystycznego – miejscowości stanowiące zaplecze gospodarcze i usługowe dla rejonów recepcyjnych, problemy zagospodarowania turystycznego wybrzeża: chaotyczne zabudowania, zła dostępność komunikacyjna, znaczne przekroczenie pojemności turystycznej w sezonie letnim, ubogie zagospodarowanie rekreacyjne, uboga baza kulturalno-rozrywkowa, problemy związane ze sprostowaniem wymogom ochrony środowiska, formy rozszerzania oferty tur.: rozbudowa bazy uzdrowiskowej, położenie nacisku na leczniczą funkcję klimatu morskiego w miejscowościach nie mających statutu uzdrowiska, wykorzystanie naturalnych zasobów przyrodniczych (zwartych kompleksów leśnych, bogactwa fauny i flory), organizacja tras dla narciarstwa biegowego i kolarstwa, rozbudowa obiektów kulturalno-rozrywkowych infrastruktura turystyczna: podstawowa baza turyst – niezbędna do uprawiania większości form turystyki (baza noclegowa i gastronomiczna), baza towarzysząca – uzupełniająca bazę podstawową: urządzenia turystyczne, paraturystyczne, transport, obiekty usługowe, handlowe, rozrywkowe, kulturalne i sportowo-rekreacyjne Działania zagospodarowania turystycznego: 1. przystosowanie do potrzeb ruchu turystycznego i rekreacji walorów turyst stanowiących właściwy cel przestrzenny wyjazdów turystycznych: a) urządzenie terenów pod budowę odpowiednich obiektów b) poprawa stanu istniejącej infrastruktury c) wytyczenie szlaków spacerowych, miejsc do kąpieli, przystosowanie stoków dla narciarzy d) udostępnienie i oznakowanie atrakcji przyrodniczych e) utworzenie punktów recepcyjno-informacyjnych w miejscach o znacznym natężeniu ruchu turyst. f) umożliwienie poznania folkloru danego regionu lub miejscowości poprzez organizowanie cyklicznych imprez 2. zapobieganie degradacji walorów tur. a) przemyślane lokalizowanie inwestycji przemysłowych i osiedli mieszkaniowych b) unikanie nadmiernego rozwoju funkcji tur. prowadzącego do przekroczenia chłonności przepustowości środowiska przyrodniczego c) ochrona unikalnych walorów przyrodniczych i kulturowych 3. poprawienie dostępnośći komunikacyjnej a) rozbudowa sieci oraz poprawa stanu technicznego urządzeń komunikacyjnych, b) zwiększenie częstotliwości połączeń komunikacyjnych z większymi miejscowościami regionu, c) rozbudowa zaplecza techniczno-usługowego transportu 4. zapewnienie turystom niezbędnych warunków egzystencji w miejscu lub na szlaku będących celem podróży: a) odpowiednia lokalizacja węzłów sanitarnych, b) utworzenie bogatej bazy noclegowej o zróżnicowanym standardzie, c) zapewnienie zaplecza gastronomicznego i usługowego, d) przemyślana lokalizacja punktów handlowych, e) lokalizacja obiektów kulturalno-rozrywkowych będących alternatywą dla wypoczynku na świeżym powietrzu, f) budowa urządzeń i planowanie terenów rekreacyjnych Podstawowe etapy działań w zagospodarowaniu tur. 1. ocena walorów wypoczynkowych analizowanego terenu 2. ocena atrakcyjności tur. obszarów i miejscowości sąsiadujących 3. ocena form i kierunków zagrożenia ze strony urbanizacji i nasilającego się ruchu turystycznego, określenie optymalnej przydatności analizowanej jednostki z punktu widzenia zagospodarowania tur i rek 4. ocena dostępności komunikacyjnej 5. ocena istniejącego stanu zagospodarowania tur i rek 6. analiza potrzeb społeczności lokalnej oraz potencjalnych turystów związanych z rozwojem turystycznym danego regionu 7. opracowanie planu kierunkowego rozwoju zagospodarowania tur powiązanego z istniejącymi planami zagospodarowania przestrzennego urządzenia usługowe: urzędy pocztowe, urządzenia telekomunikacyjna, GOPR, WOPR, placówki służby zdrowia, usługi rzemieślnicze, punkty handlowe, stacje benzynowe, stacje obsługi pojazdów, warsztaty naprawcze sprzętu specjalistycznego, urządzenia sanitarne, urządzenia kulturalno-rozrywkowe placówki kulturalne (kina, teatry), lokale rozrywkowe (kawiarnie, puby) kluby, świetlice urządzenia sportowo-rekreacyjne kąpieliska kryte, otwarte, parki wodne, kręgielnie, sauny, boiska sportowe, tereny jeździeckie, ścieżki zdrowia, wyciągi, kolejki tur, tereny do uprawiania sportów zimowych, place zabaw infrastruktura komunikacyjna: siec komunikacyjna (drogowa, kolejowa, lotnicza, wodna, szlaki piesze), urządzenia towarzyszące: a) stacje obsługi pojazdów b) stacje benzynowe c) parkingi i miejsca postoju d) motele e) podjazdy i garaże MATERIALNA BAZA TURYSTYKI I REKREACJI: 1. Infrastruktura ogólna : a) baza noclegowa, b) gastronomiczna, c) komunikacja, d) obiekty kulturalne, e) obiekty ochrony zdrowia, f) ob. Handlowe, g) uzbrojenie sieci wodociągowych, kanalizacyjnych i energetycznych. 2. Inf tur i rekr: a) ośrodki wypoczynkowe (zaplecze rekr), b) kąpieliska, c) wypożyczalnie sprzętu tur, d) wyciągi narciarskie i kolejki górskie, e) tereny rekreacyjne, f) przystanie jachtowe kajakowe, g) szlaki tur, (piesze, kolejowe). Kryteria podziału urządzeń tur i rekr: 1. Charakterystyka techniczna i materiałowa: a) obiekty trwałe, wieloletniego użytku, hotele, motele, schroniska, b) obiekty letnie, bądź zimowe przez okres nie dłuższy niż kilka lat (domki kempingowe, urządzenia rekreacyjne) 2. Możliwość korzystania z urządzeń a) otwarte (ogólnodostępne), b) zamknięte (środowiskowe). 3. Standard a) wysoki b) niski (schroniska). 4. Zapewnienie turystom niezbędnych warunków egzystencji w miejscu lub na szlaku będących celem podróży a) odpowiednia lokalizacja węzłów sanitarnych, b) utworzenie bogatej bazy noclegowej ozróznoicowanym standardzie, c)zapewnienie zaplecza usługowego i gastr, d) budowa urządzeń i planowanie terenów rekreacyjnych, e)przemyślana lokalizacja punktów handlowych, f) lokalizacja ob. Kult – rozryw, będących alternatywą dla odpoczynku na świeżym powietrzu. Podstawowe etapy działań w zagospodarowaniu tur: 1.Ocena walorów wypoczynkowych analizowanego terenu, 2. Ocena dostępności komunikacyjnej, 3. Analiza potrzeb społeczności lokalnej oraz potencjalnych turystów związanych z rozwojem tur danego rejonu, 4. Ocena istniejącego stanu zagospodarowaia tur i rekr, 5. Opracowanie planu kierunkowego rozwoju zagospodarowania turystycznego powiązanego z istniejącymi planami zagospodarowania przestrzennego, 6. Ocena form i kierunków zagrożenia ze strony urbanizacji i nasilającego się ruchu tur. 7. Ocena atrakcyjności tur obszarów i miejscowości sąsiadujących. Podst dziedziny zagospodarowani ochrona i przystosowanie do potrzeb tur, 2.zapewnienie możliwości dojazdów do obszaru, 3. zapewnienie niezbędnych warunkow. Geogr podstawy: rzeźba terenu, różnorodność form, ekspozycja stoku, zróżnicowanie krajobrazowe, mikroklimat uwarunkowany rzeźbą, obecnośc specyficznych roślin, możliwość uprawiania turystyki. Metody oceny: 1. Metoda bonitacji punktowej – przypisywanie poszczególnym cechom środowiska wartości punktowych, 2. Nakłanianie oceny komponentów w zestawie kilku map, 3. Waloryzacja w granicach geokompleksów (jednakowe tereny o szacie roślinnej). Wskaźniki rozwoju ruchu tur: 1.Funkcji tur miejscowości: TBD = liczba miejsc nocl na danym obszarze x 100 / liczba ludności miejscowej na danym obszarze 2. Stopień funkcji tur: stosunek wielkości dochodu z tur do liczby ludności miejscowej. 3. Intensywnośc Sznajdera = liczba turystów x 100 / liczba stałych mieszkańców. 4. Intensywność Charwarta liczba osobonoclegów x 100 / liczba stałych mieszkańców. 5. Wskaźnik wykorzystania pojemności noclegowej: stosunek liczby osobonoclegów w określonym czasie do liczby miejsc noclegowych. 6. Wskaźniki obrazujące odniesienie ruchu tur i zagosp do powierzchni, na której ten ruch się znajduje: gęstość ruchu tur = liczba tur do powierzchni, gęstość bazy noclegowej = liczba miejsc do powierzchni km2) 7. Wskaźniki charakteryzujące zagosp tur a) wsk rozwoju bazy nocl = turyści do liczby miejsc b) wsk rozwoju bazy gastr = liczba tur + liczba ludności miejscowej\ liczba miejsc konsumpcyjnych. Tereny wypoczynkowe mieszkańców miast – podział na strefy: 1. Strefa powszechnej dostępności – położona w zasięgu 10min dojścia pieszego, 2 Strefa dalszej Dostępności – 15-30min dojazdu środkami komunikacji miejskiej, 3.Strefa wypoczynku jednodniowego, położona w odległości do 50km od centrum danej miejscowości, 4. Strefa dłuższych wyjazdów weekendowych połączonych z noclegami w odległości 50-120km od miejsca zamieszkania, 5. Strefa wyjazdów wakacyjnych położona w odległości większe 120km od miejsca zamieszkania. Zasady lokalizacji ośr wypoczynkowych: a) rozmieszczenie w okolicach o wyjątkowych walorach tur i kraj, b) peryferyjnie w stosunku do aglomeracji miejskich na terenach mniejszych walorach tur lecz dogodnym dojeździe, c) w okolicach cennych z punktu widzenia klimatycznego i uzdrowiskowego. Podział obszarów wypoczynkowych na strefy: 1. Str osadnictwa tur – tereny przeznaczone pod zabudowę tur stanowiące zwykle zwarte kompleksy położone w centrum bądź na obrzeżach miejscowości tur. 2. Str penetracji tur – obszary, na których zlokalizowane są podst obiekty usł tur, obiekty krajoznawcze i komunikacja, 3. Str intensywnej penetracji – wystepuje wewn. Strefy penetracji, obejmuje obiekty najczęściej odwiedzanych przez tur. 4. Strefa ochronna- położona peryferyjnie, zapewnia możliwość korzystania z naturalnego środowiska, czystej wody i powietrza. Nie można lokalizowac osrrodkow przemysłowych oraz inwestycji mogących niekorzystnie wpływać na percepcje walorow wu\ypoczynkowych. Typy miejscowości wyst na teranch wypoczynk.: -węzły rozrządowe i zaopatrzeniowe ruchu tur. połozone w pobliżu miejscowodsci recepcyjnych i posiadające dobre polaczenie komunikacyjne z tymi miejscowosciamni, -miejscowosci recepcyjne: przyjmujące większość tur przybywające do danego regionu wyposażone w pelna infrastrukture tur., - miejscowości letniskowe: położone na zapleczu większych aglomeracji miejskich, kwatery prywatne i gospodarstwa agrotur, slabo rozwineita baza gastr i usl, - miejscowości uzdrowiskowe: na bazie źródeł wod mineralnych lub specyficznego mikroklimatu (szpiatel, osr rehabilitacyjne jak i parki zdrojowe) Wytyczne dot zabudowy uzdrowiskowe: 1. strefa A: zakaldy i urzadzenia lecznictwa uzdrowiskowego oraz obiekty służące obsłudze ruchu tur, (pensjonaty, restauracje) 75% terenow zielonych. Zabrania się: lokalizacji zakaldow przemysklowych, lokalizacji budownictwa wielorodzinnego, urochamiannia pól biwakowych, prowadzenia dzialanosci handl i ro lokalizacji stacji paliw, organizacji imprez masowych. 2. strefa B: obiekty usl, tur, rekr, sportowe i komunalne oraz budownictwo mieszkaniowe. Mnirj niż 55% terenowe zielonych, zabrania się: lokalizacji nowych zakładów przemyskowych i wyrębu drzew lesnych i parkowych. 3 streca C: obszar majacy wpływ na zachowanie walorow krajoznawczych, klimatycznych oraz naturalnych surowcow leczniczych, Charakterystyka polskiego wybrzezra: łagodny i leczniczy klimat, zróżnicowane srod geogr, liczne atrakcje krajobrazowe (parki krajobrazowe), stosunkowo szerokie, piaszczyste plaze sprzyjajce wypoczynkowi i rekreacji, maksymalna chłonność wyb4zezra 420000 wczasowiczow, wskazniokk chłonności 200 os/ 100 metrow kwadr. Cechy zagospodarowania tur polskiego wybrzerza: największe nagromadzenie miejsc nocl w Polsce, obiekty nocl skupione sa 60 glownych miejscowościach Baza zywieniowa: baza gsastr, podst. Obiekty handlowe (sklepy spożywcze, piekarnie), obiekty zabezpieczające produkty dla gastronomii o ośrodków wypocz (masarnie, mleczarnie). Baza gastr w PL: zbyt mala liczba obiektow gastryn, nierównomierny rozklad, mala liczba obiekto o wyskim standardzie w malych miejsc wypocz, mala ilość obiektow promjacych kuchnie regionalna. Podzial bazy gastr: 1. ze względu na doisteponosc: a) ogolnodostepna, otwarta, b)srodowiskowa, zamknieta, 2. ze względu na powiazania funkcjonalne:a)działające samodzielnieb)powiazane z obiektami nocleg, Podst obiekty gastr:-restauracje, bary szybjkierj obsługi, gospody i karczmy regionalne, jadlodajnie, Bary mleczne, bistra. Obiekty uzupelnbiajce to kawiarnie i bary kawowoe. Układ funkcjonalny obiektow bazy gastr:1. czesc handlowa: sale konsumpcyjne, bufet, wezel sanitarny, hol z szatnia. 2. czesc produkcyjna: przygotowaknia, kuchnia, zmywalnia naczyn. 3. czesc magazyniowa: magazyny, chlodnie. 4. czesc administracyjna. 5. socjalna


Troche namieszane, ale lepsze to niż nic. Mam nadzieję, że sobie wynajdziecie potrzebne info Wink

Pozdrawiam...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Turysci Opole Strona Główna -> aktualnosci Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
MSHandwriting Theme Š Matt Sims 2004
phpBB  © 2001, 2004 phpBB Group
Regulamin